Den 23. juli starter hundedagene, også kalt røtmåneden.
Hundedagene starter etter vår kalender den 23. juli og varer til 23. august.
Litt historie først. Begrepet hundedagene oppsto i det gamle Egypt. Hundestjernen Sirius er den mest lyssterke stjernen i vårt solsystem og den 23. juli var den viktigste helligdagen i det gamle Egypt. «Røtmåneden» som den også kalles starter samme periode som som vi går inn i stjernetegnet Løven.
I oldtidens Egypt stod stjernene annerledes enn i dag. Hundestjernen Store Hund startet sin stigning og ble synlig i konstellasjonen Orion og dominerte på stjernehimmelen. Regntiden begynte, Nilen begynte å stige og den varmeste tiden på året startet.
Nilen fløt over sine bredder og oversvømte landområder. Samtidig var flommen nødvendig for Egypts avlinger og vekst, men samtidig førte det til massive materielle ødeleggelser og menneskelige tragedier. I 1970 ble Aswan-demningen ferdig, og den årlige flom-syklusen var over. I dag bruker bøndene kunstgjødsel for å holde jordsmonnet produktivt.
Overtro /fenomen/ spådommer i forbindelse med hundedagene
Mat har lett for å råtne i denne perioden.
«Mang en husmor vil bare riste oppgitt på hodet over den som prøver å piske kremfløte i hundedagene.»
Overtro og overtro, mange har opplevd at kjøleskapet ikke er noen garanti i hundedagene. Melkeprodukter surner fortere, det samme gjelder annen mat. Skalldyr skal man være ekstra forsiktig med i perioden.
Hundedagene og værspådommer.
Hundedagene var en viktig periode i tidligere tider. Først og fremst fordi perioden var kritisk viktig for avlinger, men også fordi man varslet været for resten av sommeren.
Det ble sagt at «som hundedagene går inn, skal de også gå ut» Det skal også sies at om det ble en regnbyge i løpet av de 3 første dagene av perioden, så ble det regn.
Er det fint vær 23.-24.-25. juli, så skal det holde seg fint en måned frem i tid. Tilsvarende, hvis det regner så vil det regne den kommende måneden.
Når det gjelder værspådommene forklarer meterologene fenomenet med at det er det man kaller en «vedvarenhetsperiode» i slutten av juli og begynnelsen av august. Det vil si at når atmosfæren har bestemt seg for å holde på én type vær, så har den vansker med å ombestemme seg. Dette kan gjerne holde seg i tre til fire uker og gjentar seg såpass ofte at det har blitt et etablert værtegn, men det er også mange år det ikke stemmer.
Sjøen/ vann blir giftigere.
Det ble sagt at i hundedagene så samlet de farligste giftene seg i vann, både regnvann og stillestående vann. Derfor skulle man helst ikke bade i hundedagene, verken i vann eller sjø.
I dag 23/7-18 så rapporterer TV2 om nettopp dette.
Det er også vanlig med en voldsom oppblomstring av glassmaneter i fjordene. Brennemaneten vokser seg stor og blir giftigere.
Ting som har lagt skjult har en tendens til å komme frem i lyset.
Det sies at havet renser seg og ting kommer opp til overflaten. Dette hadde også sine positive sider fordi personer som hadde forsvunnet på sjøen flyter lettere opp og slippes fri, og «liket kunne føres hjem.» Under hundedagene er det også ofte mer vindstille på kysten. Kanskje det derfor man ofte kan se mye ”skrot” og tang flyte i havet?
Hold på blodet!
Blodmengden er begrenset, og derfor var det viktig å ikke miste blod i hundedagene. Det er lettere å bli forgiftet i perioden, og desto mindre blod man hadde, desto mindre blod hadde man å fordele giften på.
I Gudbrandsdalen var det totalforbud mot årelating i hundedagene, og de dokumenterte både tungsinn, selvmord og ren galskap når folk brøt forbudet. Man skulle ikke sitte på bakken, for da kunne man få hudsykdommer og byller. Sår man fikk i denne perioden ville bruke lang tid på å gro.
Det var også en forestilling om at misfostre som f.eks. kalver med to hoder m.m. ble født i denne perioden.
(Første side jeg kom inn på etter søk på Google viste kalven med to hoder som ble født tidlig i august.)
Mange mener også at vepsen blir ekstra hissig og tilstedeværende i denne perioden og fluene øker i antall.
Det heter seg også at hunder har lett for å bli ville og gale.
Når det gjelder hunder så trodde man i tidligere tider at det rådde farlige krefter og gifter i perioden, og hunder var spesielt utsatt, så uansett hvor snill hunden var, så kunne den i hundedagene bli smittet av hundegalskap og bli farlig for folk. Derfor skulle man aldri klappe en hund i hundedagene.
Nå finnes det ikke hundegalskap på Fastlandsnorge lenger såvidt vi vet, men det finnes blant rev på Svalbard. Hundedagene varer til 23. august.
Forfattet av: Åse Steinsland, 23. juli 2015, oppdatert 23.07.2018
Kilder:
- http://no.wikipedia.org/wiki/Hundedagene
- http://www.fosna-folket.no/incoming/article69367.ece
- http://www.bt.no/meninger/kronikk/Sjekk-kjoleskapet_-hundedagene-er-her-2460980.html
- http://forskning.no/meninger/kronikk/2012/03/rabies-pa-svalbard-kan-begrenses-men-ikke-utryddes