13. februar er det Fetetirsdag, spis alt du orker!
Søndag 11. februar er det fastelavn, en samlebetegnelse på tre festdager som innledet fasten: Fastelavnssøndag, blåmandag og fetetirsdag.
I Sverige feires Fettisdagen, eller Semmelsdagen enda. I England kalles den Fat Tuesday Pancake day. I katolske land er dagen kjent som Mardi Gras, den siste dagen i karnevalet (Latin: carne vale, betyr «farvel kjøtt»). Det var det vanlig å organisere karnevaler, maskerader og festlige prosesjoner denne uken.
Fetetirsdag er dagen før langfasten, og fasten varer i 40 dager frem mot påske, til minne om Jesus 40-dagers faste i ørkenen. Datoen varierer ut fra når påsken faller.
Prestene startet fasten to dager før andre, på blåmandag. Ikke på grunn av hangover etter fyllafest, men fordi de pyntet kirkens besmykning og alter med blått tøy som en del av forberedelsen til fasten.
Man skulle ikke spise kjøtt i fastetiden så siste dag før fasten fylte man seg opp med kraftig kost. I tidligere tider brukte de dagen til å reise fra gård til gård å spise sammen.
Dagen kaltes også «Sjumålsdagen» fordi man helst skulle spise 7 måltider i løpet av besøksrunden, og helst flere runder med kjøtt!
Det sies at skolebarn fikk gå tidligere hjem fra skolen for å gå hjem å «begynne å eta”. Dagen kaltes også tippetirsdag eller mageknips-tirsdag. Navnet varierte alt ettersom hva som ble spist. På Vestlandet og i Trøndelag og videre nord het dagen feitetirsdag. I Akershus og Østfold flesketirsdag.
Hovedmåltidet var middagen som ofte bestod av kjøtt, flesk, kjøttmølje og rømmegrøt. På Vestlandet var smalahove yndet kost. I Trøndelag og i Nord er det fortsatt tradisjon å spise saltkjøtt og kålrotstappe. Da er det bare å sette i gang etergildet
Fordypningsartikkel om tallet 40 og Fastens opprinnelse finner du på lenken under.
FASTE, TALLET 40 & TRANSFORMASJON AV BEVISSTHET. Pythagoras vei til opplysning. (A)
Kilder:
https://snl.no/fastelavn
https://faithaid.wordpress.com/2016/10/15/paskebordet-dekkes-med/
https://no.wikipedia.org/wiki/Fetetirsdag